Repülni képes segítő(k) a mezőgazdaságban

Napjainkban egyre nagyobb teret nyernek a pilóta nélküli légi járművek, amiket egyre több területen alkalmaznak sikerrel az agráriumban.

Napjainkban egyre nagyobb teret nyernek a pilóta nélküli légi járművek, amiket egyre több területen alkalmaznak sikerrel az agráriumban. Hogy a gazdálkodók megismerjék, milyen lehetőségeik vannak, hogy ezeknek az eszközöknek a használatával minél intenzívebb és innovatívabban termelhessenek, arra az idei Bábolna Gazdanapokon, az ABZ Drone Kft. szakemberei által tartott drónbemutatók és előadások teremtettek alkalmat.

Számos mezőgazdasági munkában, felmérésben hatékonyan

Számos mezőgazdasági munkában, felmérésben hatékonyan alkalmazhatók a pilóta nélküli légi járművek

Hogy milyen esetekben indokolt a pilóta nélküli légi járművek használata?

Napjainkra már számos mezőgazdaságot is érintő feladatra remekül, sőt költséghatékonyan alkalmazhatók. A teljesség igénye nélkül: a multispektrális felmérések segítenek a növény- és talajállapot pontos, precíz, célzott felmérésében, így a probléma kezelése csak a szükséges területre koncentrálódik. A mezőgazdasági drónra felszerelt, úgynevezett payload-ok segítségével a gazdálkodó meggyőződhet táblái tápanyag-ellátottságáról, továbbá differenciáltan információt gyűjthet a pontos tápanyag-kijuttatáshoz, valamint a növénykultúra stresszállapota is felmérhető multispektrális felméréssel. A drónnal való területméréssel pedig centiméter pontossággal felmérhető az adott mezőgazdasági terület, ezáltal ellenőrizhetők a birtokhatárokon az esetleges átművelések, megtervezhető az új kultúrák térállása, az öntözési infrastruktúra, illetve a szaporítóanyag-szükséglet is. Ezeken kívül a drónok további számos feladatara alkalmazhatók.

Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. ügyvezető-helyettese beszámolt arról, hogy minden drónnal történő tevékenységet végzőnek kötelező felelősségbiztosítást kötnie, amennyiben a permetező drón és monitoring drón maximális felszálló tömege 250 gramm alatt van.

Az Európai Unió rendelete műveleti (lényegében kockázati) kategóriák szerint osztályozza a drónok használatát, eszerint van nyílt, speciális és engedélyköteles kategória. A nyílt kategóriába tartoznak a kamerával felszerelt, viszonylag kisméretű drónok (egészen 25 kilogrammig). Ebben a kategóriában a földtől számítva maximum a 120 méteres repülési magasság a megengedett, és a drón a pilóta vizuális látótávolságán kívül nem kerülhet. Azonban ez a kategória nem teremt lehetőséget a növényvédő szer kijuttatására.

A speciális kategóriánál nincsen maximalizálva a drón és a pilóta közti távolság, sem pedig a földfelszíntől való repülési magasság, megengedett növényvédő szer kijuttatása, azonban a drón maximális mérete nem haladhatja meg a 3 métert.

Az engedélyköteles kategóriába pedig a majdani személyszállító drónok fognak tartozni.

Szóbeli „útmutató” a drónhasználat jogi hátteréről

Keczer Máté azt is elmondta, hogy a jogszabály szerint ahhoz, hogy a drónnal növényvédő szert kijuttathassunk, először a nyílt kategória kritériumainak kell megfelelni. Ehhez egyfelől eleget kell tenni egy regisztrációs kötelezettségnek (pilóta és légi eszköze regisztrálása), valamint a kategória teljesítéséhez hozzátartozik bizonyos képzések elvégzésének a megléte (A1, A2, A3 kompetencia-tanúsítvány). A speciális kategóriában való dróntevékenységhez a felsoroltak mellett szükséges az e kockázati kategóriába tartozó kritériumok megléte is: ez a műveleti engedély és a könnyű UAS-üzembetartó tanúsítvány (LUC). A műveleti engedély saját területre alkalmazható magán- és jogi személyként, és határozatlan időre szól. A LUC ellenben biztosítja, hogy jogi személyként szolgáltatást végezhessünk drónnal, akár Európán belül is, szintén határozatlan időre. Az Európai Unió azonban nemrégiben létrehozott egy újabb engedélytípust, az általános műveleti engedélyt, ami elérhető magánszemélynek, akár szolgáltatás biztosításával is, bizonyos területkorlátozás mellett (lakott területtől megfelelő távolsági kritériumok teljesítésével) és visszavonásig használható.

A szakember az előadás során az érdeklődőknek bemutatott két kisebb DJI márkájú multispektrális drónt, amik elsősorban a terepi felmérést teszik lehetővé, illetve egy nagyobb Yuneec drónt, mely több, akár három payloaddal is felszerelhető egyszerre – ez a drón kevésbé a mezőgazdaságban, mint inkább vadgazdálkodásban, építőiparban használatos. Illetve repülés közben bemutatott egy permetező drónt is, aminek tartályait vízzel töltötték fel, ezzel szemléltetve, milyen cseppméret-kijuttatásra képes az eszköz, és hogyan szórja a vegyszert a területre.

Nem utolsósorban meg kell említeni, hogy az ABZ Drone Kft.-nél már lehetőség van arra is, hogy a drónozás további szegmenseit is megismerjék az érdeklődők, már több településen: Szentendrén, Szarvason, Nyíregyházán és Keszthelyen is útjára indították drónpilóta-képzésüket, hogy minél többen elsajátíthassák az eszköz alkalmazhatóságának megannyi aspektusát.