Új támogatási ciklus és a gazdaságátadást szabályozó törvénnyek

Az új támogatási ciklussal és a gazdaságátadást szabályozó törvénnyel olyan lehetőségek nyílnak meg a generációváltó gazdák előtt, amelyeket bűn lenne kihasználatlanul hagyni.

A hazai gazdaságok irányítóinak 35 százaléka 65 év feletti. Sokan gondolják, hogy a generációváltáshoz az igazi lendületet a pályázati támogatások fogják adni Fotó: Medgyesi Milán

Nem először kerül sor Ifjú Gazda Konferenciára a Bábolnai Gazdanapok történetében, de az ideit különösen érdemes lesz figyelemmel kísérni. Az új támogatási ciklussal és a gazdaságátadást szabályozó törvénnyel ugyanis olyan lehetőségek nyílnak meg a generációváltó gazdák előtt, amelyeket bűn lenne kihasználatlanul hagyni.

A tanácskozás témái között szerepelnek a generációváltáshoz kapcsolódó pályázati lehetőségek, a gazdaságátadással kapcsolatos gyakorlati tudnivalók és az a technológiai korszakváltás is, amely a támogatások és kifizetések ellenőrzésében zajlott le.

Az agrárgenerációváltás új jogi szabályozása hiánypótló, hiszen a hazai gazdaságok irányítóinak 35 százaléka 65 év feletti. Sokan gondolják, hogy az igazi lendületet a pályázati támogatások fogják megadni hozzá. Mi az, amit már tudni lehet ezekről? Erről fog beszélni Papp Zsolt György, a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozatának elnöke, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára

A hazai jogrendszerben eddig semmilyen formában nem volt lehetőség a gazdaságátadásra, csak, ha elhunyt a gazdaság vezetője, és valaki megörökölte a gazdaságát. A januárban életbe lépett 2021. évi 143-as törvénnyel azonban korszakváltás kezdődhet, hiszen elindult a szabályozási folyamat. A gyakorlati tudnivalókról Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára tart előadást.

Nemcsak a generációváltó gazdálkodókat fogja érinti Gulyás Leventének, a Magyar Államkincstár főosztályvezetőjének a tájékoztatása az agrártámogatásokat ellenőrző technológiák új generációjáról. Míg korábban szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel vizsgálták a területalapú támogatásokra való jogosultságot, az idei évtől 100 százalékossá vált az ellenőrzés a területi monitoring rendszerrel és a hozzá kapcsolódó digitális technológiákkal. Az előadásban az eddigi tapasztalatokról lesz szó.