Kiállítás a gazdáknak, amit kár lenne kihagyni!

Az 1977-ben indult kiállítás, a Bábolnai Gazdanapok hazánk egyik legrégebbi szakmai rendezvénye.

A húszezer négyzetméter alapterületű eseményre az idén mintegy kétszáz kiállító hozza el a legújabb technikai és technológiai fejlesztéseket az inputanyagoktól kezdve a talajművelésen át a legmodernebb gépekig és precíziós eszközökig – ismertette az idei kiállítás részleteit Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Fotó: Kadosa Gábor

A kiállítást az idén szeptember 5–7. között immár 37. alkalommal rendezik meg. A sokszínű programok közül az államtitkár felhívta a figyelmet a hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Szakiskolai Napra, amire a tájékoztató időpontjáig több mint 1000 diák jelentkezett, 25 intézményből. A rendezvény nem titkolt célja ugyanis, hogy népszerűsítse az agrárhivatást a mezőgazdasági szakközépiskolákban tanulók körében.

A jelentkezők számából is látszik, hogy az oktatók nagy hangsúlyt fektetnek erre, hiszen az ország minden tájáról érkeznek diákok megtekinteni a nagy múltú rendezvényt.

Itt rendezik a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjét, amelynek 2018 és 2022 után az idén is a Bábolnai Gazdanapok ad otthont.

Életkép a Bábolnai Gazdanapokról

Feldman Zsolt felhívta a figyelmet a Magosz Ifjú Gazda Tagozata által szervezett konferenciára, amelynek középpontjában az idei pályázatok lesznek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közös szakmai kerekasztal-beszélgetéseken is szó lesz az új pályázati ciklusról, ahogy a felelős élelmiszergyártásról, a karbonkibocsátást övező kérdésekről és a kertművelésről.

Bábolnán, a hagyományos kukorica- és cirokfajtatbemutató-parcellákon ezúttal is megtekinthető lesz 11 nemesítőház 38 kukoricahibridje és 14 cirokhibridje. A kísérleti parcellák ígéretes képet mutatnak.

Fotó: AM/Vermes Tibor

Ahogy az utóbbi években mindig, az idén is fontos része a kiállításnak a szántóföldi gépbemutató, amelyre a szervező is nagy figyelmet fordít. Ezúttal a zöldítéssel kapcsolatos talajmunkákra fókuszálnak, mintegy 15 gépkapcsolást láthatnak majd az érdeklődők, köztük szántóföldi kultivátorok, ekék és tárcsák is szerepelnek.