Elvetettük a Bábolnai Gazdanapok kukorica- és cirok-bemutatósorait!

Kellemes, 24 Celsius-fokos melegben, kellő páratartalom mellett, simogató napsütésben, szélcsendben, tehát ideális körülmények között került sor a Bábolnai Gazdanapok kukorica- és cirok-bemutatósorának elvetésére május 6-án és május 7-én.

A dátum a kukorica számára talán kissé késeinek tűnik, de kivártuk  a vetéshez optimális feltételeket. A „Nagykönyvben” irodalma ugyan április második felét, illetve harmadik dekádját ajánlja, de a jó szakember nem a naptárhoz, hanem a tényleges időjárási viszonyokhoz igazítja a vetés idejét. Ráadásul az előrejelzés 20 mm körüli csapadékot jelez a következő napokra, tehát minden reményünk megvan arra, hogy a kelés gyors és egyenletes lesz.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok szakemberei az ősszel szántást és elmunkálást végeztek a területen, amit a kukorica-elővetemény indokolt. Tavasszal, a műtrágyaszórást követően kombinátorral dolgozták be a műtrágyát (400 kg MAS-t) a talajba, majd közvetlenül a vetés előtt még egy forgóboronás művelettel lazították és egyengették el a földet. A csatolt kép mutatja az eredményt, azaz a szinte aprómorzsás-vetőágyat, mely a vetőárok mélységében kellő nedvességtartalomról árulkodik.

A kukorica-bemutatósorba 6 nemesítőház összesen 38 hibridjét vetettük el a MaterMacc típusú hatsoros vetőgéppel, a sorsolással kapott sorrendben. Elsőként a Limagrain Magyarország Kft. 7 hibridje került a földbe, azokat követte a Marton Genetic 8 hibridje, majd sorban az RAGT Vetőmag Kft. 8, a Corteva Agriscience 6, a GK 4, végül a Pannon Genetic Kft. 5 hibridje.

Minden parcella hat sor szélességű és mintegy 200 méter hosszú, így a parcellaméret közel 0,1 hektár.  A vetési tőszámot 72 ezerre, a vetésmélységet pedig 5 cm-re állítottuk be. Az egyes parcellák utáni vetőmagcsere nagyon gondosan lett elvégezve, a vetőládákat és csoroszlyákat porszívóval tisztították meg a maradék magoktól a vetésnél segédkezők.  A vetéssel egymenetben a talajlakó kártevők ellen 15 kg/ha dózisú Force 1,5 G talajfertőtlenítőt szórtunk ki. A bemutatósor elejére és végére szegélyparcellákat vetettünk „védelmi” célból.

A ciroksor vetésére 1 nappal később, május 7-én került sor. Ebben a fajtasorban 5 nemesítőház összesen 14 hibridjét vetettük el; sorrendben az RAGT Vetőmag Kft. 4, az Isterra Kft. 1, a NuSeed 3, az Advanta 3 és a Szegedi Gabona Kutató Nonprofit Kft. 3 hibridjét – 1-1 szegélyparcellával az elején és a végén. Itt a beállított tőszám 260 ezer/mag volt hektáronként.

Bízunk egy nagyon gyors és robbanásszerű kelésben, de ha mégis előfordulna némi vetéshiba, azt a maradék magjainkból azonnal pótolni fogjuk. Tervben van a parcellák védelme (az esetleges madárkár és/vagy vadkár minimalizálására) és a gyomirtás mielőbbi elvégzése.  Az állomány sorsát folyamatosan követni fogjuk, és arról a fajtatulajdonosokat is tájékoztatjuk majd. Amint a kezelések befejeződnek, ideiglenes azonosító táblácskát kapnak a parcellák, hogy a nemesítőházak képviselői a bemutatóig is figyelemmel követhessék hibridjeik fejlődését.