Generációváltás, Gazdaságátadás

A Bábolnai Gazdanapok történetében nem először fordul elő, hogy a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozata konferenciát szervez. Idén generációváltás, gazdaságátadás címmel szervezett konferenciát a MAGOSZ és a Magyar Mezőgazdaság Kft.

Korszakváltás zajlik, a gazdaságátadásról szóló törvény életbe lépésévél és az új támogatási ciklussal olyan lehetőségek nyílnak a generációváltó gazdák előtt, amelyek minden korábbit meghaladnak.

Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke megnyitó beszédében elmondta, hogy bár ez már az ötödik alkalom, hogy konferenciát szervez az Ifjú Gazda Tagozat, azonban mégis első amelyet a már minden vármegyében megalakult a Ifjú Gazda Tagozat szervezett. A generációváltás egyre égetőbb kihívás az ágazatban, kiemelkedően fontos, hogy sikeresen menjen végbe nem csak hazánkban, hanem a Kárpát-medencében is. A 36. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapok a tradíció és az innováció szellemében valósult meg, ami egybecseng a konferencia témájával, hiszen a hagyományokra alapozott, a régi értékeket szem előtt tartó, de a legújabb megoldásokat figyelő és alkalmazó mezőgazdaság tud csak versenyképes maradni. A gazdatársadalom 1/3-a a nyugdíjkorhatár közelében, vagy a felett van, az érintett gazdaságok egy részénél megtörtént a gazdaságátadás és a tapasztalatok szerint a fiatal gazdálkodók sikeresen tudják továbbvinni az átvett gazdaságot – mondta Győrffy Balázs.

Az új törvényi szabályozás hiánypótló, azonban sokan vélik úgy, hogy a pályázati támogatások fognak új lendületet adni az agrár generációváltásnak. Papp Zsolt György, a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozatának elnöke, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára emlékeztetett, hogy a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben meghirdethető támogatások összege 5500 milliárd forint, ez az összeg áll rendelkezésre az agrárium fejlesztésére.

Az elmúlt időszakhoz képest KAP Stratégiai Tervben nem volt érdemi változás, megmarad az a többszintű támogatási rendszer, amit az elmúlt időszakban igyekeztek megismertetni.

Fontos a családi gazdaságok, őstermelők elkülönítése a nagyvállalatoktól, hiszen a kis gazdaságok nem tudnak ugyanolyan vállalásokat tenni, mint a nagy gazdaságok. Bár a jogszabályi környezet változhat az alapelvekhez ragaszkodnak: építés, megújuló energia, technológia, gép, eszköz, minden ami egy telephez szükséges, bármely érintett számára az agráriumban elérhető a támogatás.