Játszik az egész család a Bábolnai Gazdanapokon

A Bábolnai Gazdanapok egyik népszerű programja a Játékudvarban található Kenderkóc Népi Játszóház. Gyakori látvány, hogy apukák is pecáznak, célba dobnak, egy-egy ügyességi játékkal versenyeznek egymással.

Egyszerűnek tűnő fa játékokból, néhány elemből álló ügyességi játékokból, készségeket fejlesztő apróságokból épül fel a Kenderkóc Népi Játszóház. A már letűnt korok köszönnek vissza a tárgyakban: fateknő, piros zománcozott kis lábasok, horganyzott kádak, rongyszőnyegek, csupa autentikus darab.

 –   Ezek a játékok alkalmasak arra, hogy a kicsik megismerjék a régi tárgyakat és játékokat, akkor is, ha már a nagymamánál sem látnak ilyeneket. Másrészt a legtöbb, egyszerűen felépített eszköz sok fejlesztő funkciót is betölt a kicsiknél, magyarázza Bordács Gábor, a játszóház tulajdonosa.

Másrészt, amint láthatjuk is,

családi programnak is kiváló, sokszor a szülők jobban bele felejtkeznek egy-egy ügyességi játékba, mint a gyerekek. Együtt is játszhatnak a gyerekekkel, vannak csendesebb sarkok, ahol a picik és az anyukák lehetnek együtt.

A legkisebbek kedvence a lisztes játszó, ahol megtapasztalhatják, hogyan lesz a búzaszemekből finomliszt. Sőt végig is csinálhatják. Egy ősi kézi malomban megőrölhetik a búzát, a lisztes búzát átszitálhatják, és látják majd, hogy egyik része a korpa, a másik része pedig a liszt. Többféle szitát is használhatnak, lesz majd nekik durvább és nagyon finom lisztjük, amiből kis kemencében süthetnek cipót, természetesen ezt csak „ játszásiból”.

A babakonyhában kis sparhelten régi kis zománcos lábasban készülhet az étel. A kredencen sorakoznak a fából készült, vagy horgolt zöldségek, gyümölcsök, amit kicsit odébb a piacon is megvásárolhatnak, lemérhetnek, kifizethetnek.  Kisasztalra tálalható az elkészült étel.

-Mindez sok mindenre használható, nyugodtan rá lehet bízni a gyerekek fantáziájára. Van, aki éttermet „üzemeltet” benne, van, aki napközit, és az itt lévő babákat ülteti az asztalhoz, van, aki családi konyhaként tekint rá, és előfordul, hogy boltosat játszanak, árulják a gyümölcsöket és zöldségeket. Az anyukákat is le lehet ültetni, hogy elfogyasszák az ételeket, vagy legyenek vásárlók, meséli a tulajdonos.

Fejleszti a motorikus készségeket is, van olyan „zöldség”, amit morzsolgatni lehet, vagy fel lehet darabolni majd összerakni.

A legtöbben az ügyességi játékoknál állnak sorba, mert azt a kicsiktől a nagyokig mindenki tudja valamilyen szinten használni. És a szülők is szívesen kipróbálják, és kiélhetik a versengés izgalmát. Ilyen a horgászsás, a célba dobás, a vannak sílécek, amivel egész családok indulnak neki a mezőnek.  A sláger a diógurító, egy csövön kell átgörgetni  egy kosárba a diókat, közben érdekes hangokat ad ki, a kicsiket teljesen lenyűgözi.

Nagyobbak kedvence az egyensúlyozó harci játék, amikor a két fél egy keskeny lécen áll és a kezében lévő puha „bunkóval” le kell letolni a lécről az ellenfelet. Vannak, apukák, akik imádnak ezzel versenyezni. A gyerek már menne, de újra és újra megmérkőznek egymással. Ugyanez a helyzet a babzsákos célba lövővel. Nagyszerű türelemjáték és koncentrációfejlesztő egy nevesincs eszköz. Lényege, hogy az egy függőleges rúdra kell ráügyeskedni egy bot végén lógó karikát. Először senki sem érti, mi ebben az érdekes, amíg meg nem próbálja. Szintén az apukák kedvence.

Nem véletlenül az a szlogenje a játszóháznak, hogy játszik az egész család.