Az agrártárca és az agrárszakiskolások kölcsönösen számíthatnak egymásra

A gazdatársadalom elöregedése régóta fennálló probléma a magyar agráriumban, melyre egyedül a generációváltás jelenthet megoldást.

Ehhez arra van szükség, hogy minél több fiatal érdeklődjön a mezőgazdaság iránt, amit számos figyelemfelkeltő programmal lehet elérni. Kiadónk ezt igyekszik elősegíteni a Bábolnai Gazdanapokon rendszerint megrendezett Szakiskolai Nappal, amelynek keretében az agráriumot érintő interaktív programok várják a szakiskolás diákokat.

Fotó: Gábor László

A Szakiskolai Nap minden évben nagy sikernek örvend. Az ország minden tájáról Bábolnára érkező szakiskolás osztályok a Gazdanapok teljes területét bejárhatják, miközben különféle szakmai programokon vehetnek részt.

Idén a 36. Bábolnai Gazdanapok második napjára, szeptember 8-ára huszonöt szakiskolából ezeregyszáz diák érkezett, mi kiemelkedőnek mondható a Szakiskolai Nap ötéves története során.

Nobilis Márton: Számítunk a fiatalokra, ők is számíthatnak ránk.

A Szakiskolai Nap megnyitóünnepségét a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok udvarán Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg. Köszöntőbeszédében felhívta a figyelmet a minél szélesebb körű agrárszakképzés fontosságára, valamint a hazai élelmiszer-önellátásra, amire a háború is rávilágított.

„Éppen ezért minél több fiatalra szükség van az agrárszakképzésben – szerencsére évről évre emelkedik az agrár-felsőoktatásba jelentkezők száma”

– fogalmazott az államtitkár. Kihangsúlyozta, a mezőgazdaság ma már túllépett a saras-gumicsizmás korszakon, sokkal inkább a modernizáció, a különféle innovatív, precíziós eszközök kerülnek előtérbe, ami sokkal vonzóbbá tette a fiatalok számára az agráriumot. „Számítunk önökre, és önök is számíthatnak ránk” – szólt zárszóként a diáksereglethez Nobilis Márton, amit hatalmas üdvrivalgás követett a több mint ezer fiatal részéről.

Ezt követően az iskolai csoportok nekivágtak ötállomásos szakmai programútjuknak. Az Eötvös József Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjaival és igazgatójával, Varsányiné Kozma Judittal tartott Nobilis Márton is, hogy megtekintse a programokat, valamint hogy a fiataloknak milyen feladatokat kell teljesíteniük az adott állomáson.

Összesen harminchárom állomás várja a huszonöt csoportot, köztük a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, ahol a felsőfokú képzések ismertetésén túl játékkal készülnek a fiataloknak.

Az Agrármarketing Centrum, a Bonafarm Csoport és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó standján is számos hasznos információt hallhatnak a diákok az agrárium különböző területeiről, továbbá meglátogatták még az off-road pályát, a kukorica-fajtabemutató parcellát, az agrárgépshow-t, valamint drónbemutatón is részt vettek. Mindezek mellett a felkért cégek olyan előadásokat tartottak számukra a többi állomáson, ahol a modern technológiával felszerelt mezőgazdasági gépekről, eszközökről és eljárásokról, illetőlegesen céginformációkról hallhattak hasznos információkat, hogy átláthatóvá váljanak számukra az agráriumban zajló összetett folyamatok.

A szakiskolás csoportok az öt állomás teljesítésével igazolólapot kaptak, ezzel egy gyakorlati napot abszolválnak tanulmányuk során.

Állomásról állomásra halad a diáksereglet