Újra a lóerők bűvöletében – Bábolnai Gazdanapok 2023

Immár 36 éve, hogy szeptember nemcsak az iskolakezdésről, hanem a Bábolnai Gazdanapokról szól, különösen a gazdászoknak. A szervező és a rendező az idén is nagy szeretettel várják az érdeklődőket szeptember 7-9. között a megújított kiállításra.

– Az előző évektől eltérően, az idén nem lovasbemutatókkal igyekszünk bevezetni a Bábolnai Gazdanapok látogatóit a lovaglás, a lovasok világába, hanem egy lovas szakágat, a díjugratást ismerhetik meg az érdeklődők. Mindazok, akik már végigjárták a kiállítást, pihenésképpen testközelből megtapasztalhatják, hogy ez a szakág nemcsak látványos, hanem bizony izgalmas is, ahol centiméterek és másodpercek döntenek el egy-egy helyezést – tájékoztat a szervezők nevében Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok vezérigazgatója.

A két program helyszíne között a lehető legkönnyebb, akadálymentes átjárást biztosítjuk
fotó: mmg archív

A melegítőpályát, rendeltetésének megfelelően, a kiállítás társrendezvényeként egész nap zajló versenyen résztvevő lovasok használják majd. Ennek megfelelően az idén, az eddig megszokotthoz képest, más biztonsági előírások lesznek érvényben, hiszen valamennyire el kell különíteni a lovasversenyt és a Gazdanapok rendezvényét, ezért úgy a kiállításon, mint a lovasversenyen az arra érvényes előírásokat kell betartani.

„Ennek ellenére megnyugtatok mindenkit, a két program helyszíne között a lehető legkönnyebb, akadálymentes átjárást biztosítjuk”

– hangsúlyozta Haál Gábor, aki elmondta, a Némethy Bertalan Regionális Díjugrató Bajnokság iránt olyan nagy az érdeklődés, hogy 6-800 startra számítanak.

2019-ben bemutatták, hogy a Bábolnán nevelt lovak minden lovas versenyszámban, így díjugratásban is jól teljesítenek
fotó: mmg archív

„A Gazdanapok helyszíne a megszokottnál kompaktabb lesz – a kiállítók most is a színsoron, a murvás és a füves területen kaptak helyet. A murvás területen – a kiállítói igényeknek eleget téve – egy sátrat is felállítottunk. Felhívjuk visszatérő látogatóink figyelmét, hogy ne megszokásból közlekedjenek idén a kiállításon! A Rákóczi út felől lesz a Bábolnai kapuval jelzett bejárat, és a kukorica és cirok fajtakísérleti téren a másik látogatói kapun keresztül lehet majd bejutni a területre. Így az érkezők végignézhetik a fajtakísérleti parcellákat, majd ellátogatnak a szántóföldi gépbemutatóhoz, és folytatva útjukat, egy izgalmas program helyszínéhez érnek. A Porsche Hungária csapata egy off-road-pályát épít, ahol a bátrabb látogatók kipróbálhatják magukat a terepjáró autókkal.