Szakmai kerekasztal programok a színsoron – Bábolnai Gazdanapok

Másfél-másfél órás beszélgetések lesznek agrárfinanszírozásról, a gabonapiacról, az aszályról, az öntözésről és a kiskertek klímaváltozásnak megfelelő átalakításáról a színsoron felállított színpadon a Bábolnai Gazdanapokon.

A Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által meghívott szakértők és gyakorló szakemberek ütköztetik az eltérő nézőpontokat.

Csütörtökön 14.00 órakor a Közös Agrárpolitika és finanszírozásának háttere lesz a téma.

Szóba kerülnek az idén hatályba lépett KAP mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásai, illetve a magyar agrárium által elérhető hitelek és a megszerzésükhöz igénybe vehető garanciák. Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese egyebek mellett arról kérdezi beszélgetőtársait, hogy a gyakorló gazdálkodók egyáltalán igénybe veszik-e a rendelkezésükre álló támogatásokat és hiteleket, és hogy aki még csak tervezi, az milyen feltételekre számíthat.

Gyakorlatias beszélgetésekkel várunk mindenkit
fotó: mmg archív

Résztvevők: Demeter Zoltán, a K&H Csoport agrárüzletágának vezetője, Detre Miklós, a Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokért felelős elnökhelyettese, Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója, Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, Horváth Krisztina, az IKR Agrár Kft. hálózati igazgatója és Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója.

Pénteken 11.00 órakor „forró” téma kerül terítékre, a gabonapiaci helyzet az árak és a termésmennyiség tükrében.

Arra számítunk, hogy ezen a beszélgetésen egymásnak feszülnek a növénytermesztők, az állattenyésztők és a feldolgozók képviselői, ugyanakkor arra is, hogy sikerül tisztázni: aki minőségi gabonát állít elő, annak nem „ellenfél” az Ukrajna felől érkező áru. A beszélgetést Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese vezeti.

Szakmai kerekasztal a 2022-es Bábolnai Gazdanapokon
fotó: mmg archív

Résztvevők: Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. igazgatója, Kerezsi Miklós, a Hodler Alapkezelő Zrt. elnöke, Pint Tamás, az IKR Agrár Kft. terménykereskedelmi üzletág-igazgatója, Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója és Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke.