Csólyosi ekék a Bábolnai Gazdanapokon

Szögi István 1975 óta egyéni vállalkozó Bács-Kiskun megyében, Csólyospáloson, a Kiskunmajsa és Szeged közötti településen és 1992-ben kezdett a Csólyos-Univerzál elnevezésű ekecsalád fejlesztésébe.

Sikerének saját bevallása szerint az a titka, hogy mindig szem előtt tartja a megrendelői és a traktoros szakemberek észrevételeit, egyéni kívánságait.

A becsületes munka, az ekegyártásban eltöltött három évtized, a termék állandó fejlesztése és a kiállításokon való részvétel országosan ismertté és elismertté tette az ekecsaládot, amelyet a vásár különdíjával jutalmaztak a 2009-es Bábolnai Gazdanapokon.

A Csólyosi ekék közel százféle változatban készülnek, attól függően, hogy milyen szerkezetű földje, erőgépe van a megrendelőnek, és mit termel. Gyártanak ágyekéket 1-től 6 fejesig és váltvaforgató ekéket 2-től 5 fejesig, a föld minőségétől függően acél vagy műanyag kormánylemezzel. Mindkét eketípus készül 2+1, 3+1, 4+1, ágyekék pedig 5+1-es változatban is. Igény szerint felszerelik az ekéket homokos, félkötött talajtípusra simító szerkezettel, kötött, hantos földekre pedig fésűs szántáselmunkálóval.

Gyártanak mélyforgató ekéket szőlő-, gyümölcsös és erdőtelepítéshez 50-80 centiméter szántásmélységig, amelyek megrendelhetők simítóval, valamint fésűs szántáselmunkálóval is.

A gépek EU-s minőségi bizonyítvánnyal rendelkeznek és szerepelnek az FVM gépkatalógusban.