Megújul a Bábolnai Gazdanapok!

„Magyarország egyik legrégebbi agrárseregszemléje, a Bábolnai Gazdanapok 2023. szeptember 7–9. között várja látogatóit. A gazdatalálkozó a hagyományos értékek mellett számos újdonsággal várja kiállítóit és látogatóit” – jelentette be Feldman Zsolt.

„Magyarország egyik legrégebbi agrárseregszemléje, a Bábolnai Gazdanapok 2023. szeptember 7–9. között várja látogatóit. A gazdatalálkozó a hagyományos értékek mellett számos újdonsággal várja kiállítóit és látogatóit” – jelentette be sajtótájékoztatón Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hozzátette, az esemény 36. alkalommal kínálja a tőle megszokott sokszínű programokat és valósítja meg azon célját, hogy a szakma szempontjából kiemelkedő, míg a családok számára szórakoztató esemény legyen.

Az egyik legrégebbi szakmai rendezvény 1977-ben indult hazánkban, s idén 36. alkalommal várja az érdeklődőket. A kiállítás helyszínének felosztása ebben az évben megújul. Ezekben a napokban rendezik meg a lovassport egyik jelentős eseményét, a Némethy Bertalan Regionális Díjugrató Bajnokságot, mely a látogatók számára is megtekinthető lesz.

A Bábolnai Gazdanapok évek óta hívja és várja a jövő szakembereit a kiállításra.

Az edukáció jegyében megrendezik az ötödik Szakiskolai Napot, melyre 1000 szakiskolás jelezte részvételét. A fiatalok megismerkedhetnek az agráriumban tevékenykedő cégekkel és azok legújabb innovációival.

A Szakiskolai Nap célja továbbra is a fiatalok megnyerése az agrárium számára és pályaorientáció a mezőgazdaság irányába. A múlt évhez hasonlóan idén sem marad el a rendkívül látványos favágó versenysorozat, vagyis a STIHL Timbersports Series Fakitermelő Bajnokság és Bemutató. Az aktívan gazdálkodó fiatalokra is gondoltak a kiállítás programjának összeállításában. A MAGOSZ Ifjú Gazda tagozata ebben az évben is konferenciát tart, melynek témája a generációváltás jelenlegi jogszabályainak módosítása. Erre tagjaik mellett minden érdeklődőt szeretettel várnak.

„Az idei, NAK-kal közös szakmai kerekasztalokon szó lesz a KAP-ról és a hozzáfűződő finanszírozási formákról, a gabonapiaci helyzetről az árak és a termésmennyiség tükrében, a tavalyi aszály és az idei támogatás hatásairól az öntözésben és a helyes gyakorlatokról az otthoni kiskertekben”- hívta fel a figyelmet az államtitkár. Az előző évekhez hasonlóan az Agrármarketing Centrum is részt vesz a Gazdanapokon a hazai produktumokat népszerűsítő termékpálya-kampányával.

A múlt évi aszály sajnos tönkretette a kukorica és cirok fajtakísérleti bemutatót.

Ebben az évben azonban ígéretesnek tűnik az állapot és 9 cég 48 féle kukorica- és 8 cég 16 cirokhibridjét tekinthetik meg a látogatók a fajtakísérleti parcellákban.

A nagy területű kukorica- és cirokfajta-bemutató kiemelkedő szakmai jelentőséggel bír. A feltételek adottak arra, hogy a cégek optimális körülmények között tudják bemutatni a fajtákat.

A kiállítás egyik fontos eleme a mozgó gépbemutató, amire szintén készülnek a kiállítás szervezői. Idén nem kukoricatarlón végzik, hanem zöldítéssel kapcsolatos talajmunkák bemutatója lesz. Mintegy 15 gépkapcsolást láthatnak majd az érdeklődő szakemberek szántóföldi kultivátorokkal, ekékkel és tárcsákkal.

ABZ Drone Kft. szervezésében felmérő és permetező drón bemutatót láthatnak a kukoricában és a cirokban. Az eszközök képesek RTK pontos mérésekre így könnyen összehangolhatók a földi eszközökkel is. Ez azért is időszerű, mivel az idei évben véglegesedett a jogszabályi feltételrendszer a permetező drónok használatára vonatkozóan.

A családi és szórakoztató programokról a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója számolt be. Haál Gábor elmondta, Bábolna méltán elismert lovas versenyhelyszín, mely több lovas szakágnak biztosít kiváló körülményeket a megmérettetésekhez. Így a rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. azt a döntést hozta, hogy bemutatják a kiállítás közönségének, milyen izgalmas is a lovassport és mennyire látványos egy ilyen díjugrató verseny.

„Az a közös célunk, hogy közelebb hozzuk a lovassportot, azon belül is a díjugratást az érdeklődő közönséghez. Látványos versenyre számítunk, mely a Gazdanapok érdekes szórakoztató eleme lesz”

– hangsúlyozta az igazgató. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok legfontosabb feladatai között szerepel a történelmi lótenyésztés, a génmegőrzés folyamatosságának biztosítása, a műemlékegyüttes fenntartása, valamint a hagyományok ápolása. A látogatók szervezett csoportokban, idegenvezetéssel idén is megtekinthetik a ménesbirtok történelmi értékű épületegyüttesét és híres Shagya-arab lóállományát is.

Az érdeklődőknek lehetősége lesz az új Volkswagen Amarok terepképességeinek tesztelésére egy épített akadályokból álló pályán, ahol professzionális instruktorok segítik a vezetőt szinte minden olyan szituációban, amely a való életben is megtörténhet azzal, aki terepen közlekedik.

Hagyományosan megszervezik az arborétum látogatást is, melyen arab lovak által húzott kocsikon lehet megtekinteni. Az út során útba ejtik a híres lovak temetőjét is.

Színes családi programokkal is várják a nagyközönséget, a kikapcsolódásra vágyó családokat. Népművészeti, hagyományőrző gyermekparadicsom is helyet kap a programban, csakúgy mint Vérteserdő Zrt. interaktív területe, melyen játszva tanulhatnak a gyerekek az erdők élővilágáról, értékeinek megőrzéséről, és persze egy-egy hatalmas mezőgazdasági gépre is felülhetnek a jövő mezőgépészei.

A Bábolnai Gazdanapok immár szállóigévé vált jelmondata ismét tartalommal telik meg: Arasson sikert!